HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
Vilken ras passar dig

Du vill ha hund och går i valpköpartankar, men kanske inte riktigt vet vilken hundras som passar dig. Att välja ras är inte enkelt. Det finns många att välja på. Över 300 raser så våndan kan bli långvarig. Det finns stora och små, lång- eller korthåriga, strävhåriga och silkeslena, ljusa och mörka. Nedan finns några saker att fundera lite över, innan du bestämmer dig för vilken ras som passar just dig.

 • stor eller liten hund
 • mycket motion
 • kort eller lång, sträv eller mjuk päls
 • mycket pälsvård
 • intresserad av spåra och jaga vilt
 • stor vaktinstinkt
 • hög aktivitetsnivå
 • mycket social
 • rasbundna sjukdomar

Köp inte en oregistrerad valp
Det förekommer på internet att icke registrerade valpar (valp utan stamtavla) bjuds ut till låga priser. Om dessa icke-registrerade valpars härstamning vet man inget. Man kan inte se om de är inavlade och inte heller vara helt säker på att de är renrasiga. De som föder upp och säljer dessa icke-registrerade valpar tar inget ansvar för valparna de säljer. Konsumentköplagen gäller inte då en privatperson säljer till en annan privatperson.

Svenska Kennelklubbens regler för hunduppfödning behöver då inte följas. Detta kan innebära att hundar som inte är lämpade att gå i avel ändå går i avel (ex vis har dålig hälsostatus, är för unga, m m). Köp aldrig en valp som inte är id-märkt, veterinärbesiktigad (intyg ej äldre än 7 dygn), vaccinerad, registrerad i SKK och har en av SKK utfärdad stamtavla, samt inte yngre än åtta veckor gammal.

Låt egenskaperna få avgöra
Det som bör styra valet av en hundras är vare sig, storlek, färg eller pälstyp utan din livsstil och vad du vill göra med din hund och vilka egenskaper som du vill att den ska ha och vilka egenskaper du absolut inte vill ha hos en hund.

Kan du hantera en hund som har vaktegenskaper? Vill du ha en hund som behöver röra sig över stora vidder eller en som är nära dig. Klarar du av att hantera en jaktglad ras?

Förväntar du dig att din hund ska vifta på svansen och glatt hälsa på alla nya människor eller kan du acceptera en hund som bara bryr sig om dig? Ska hunden kunna acceptera barns ibland lite oaktsamma behandling. Självklart ska hundar och små barn aldrig lämnas ensamma och barn ska lära sig umgås och respektera hunden, ibland krävs viss tolerans från båda håll.

Fråga, fråga och fråga
Låt säga att du blivit intresserad av en ras för hur de ser ut och du kanske har träffat någon trevlig individ och blivit intresserad. Försök då ta reda på allt om hundrasen såsom rasens egenskaper, både de positiva och negativa, de finns hos alla raser. Fråga om rasens mentalitet och hälsa. Fråga om hur mycket aktivering och motion rasen behöver. Försök att fråga om allt du kan komma på, för köper en hund så ska du förhoppningsvis leva med den i många år framöver.

Mer information finns
Kontakta rasklubben och prata med valphänvisarna. Kontakta flera olika uppfödare, åk och träffa deras hundar. Besök även hundutställningar och olika prov, prata med folk runt rasringen. Prata inte bara med uppfödare utan försök att även komma i kontakt med vanliga hundägare av den ras du är intresserad av. Det finns böcker som beskriver i stort sett alla raser och de kan ge en vink om vad som kan passa dig.

Hur mycket vill du motionera din hund
För att en aktiv hundras ska må bra bör man motionera den vuxna hunden ordentligt varje dag. I ur som skur. År ut och år in. Är du en promenadglad skogsmulle? Om inte, tänk om och välj en annan ras som inte kräver så mycket motion. Här spelar faktiskt inte storleken någon roll. Det finns små hundar som behöver röra på sig ordenligt varje dag och det finns stora hundar som inte är så motionskrävande.

Vad vill du göra med din hund
En uttråkad hund ser till att den blir aktiverad, men det är inte säkert att du uppskattar vad den hittar på. Olika raser är olika aktiva. Generellt kan man säga att jakthundsraser och brukshundsraserna kräver mycket av allt. Mycket motion, mycket träning och aktivering. Sällskapsraserna kräver mindre.

Varje hundras har från början fötts upp för ett speciellt ändamål.

Det är få raser som enbart har fötts upp för att vara rena sällskapshundar. Hundarna har från början fungerat som t ex jakthundar, vallhundar och vakthundar. I rasstandarden finns angivet både ursprung och användningsområde.

Även om hundarna idag inte används i så stor utsträckning så finns samma egenskaper kvar idag - om än kanske i dämpad upplaga. En belgisk vallhund både vaktar och vallar än idag, en labrador är en fullt kapabel jakthund.

Hundar som tagits fram för en krävande uppgift och som förväntades arbeta hela arbetsdagar kräver än idag ordentligt med stimulans för att må bra. En aktiv hund som inte får arbeta ser själv till att den får sig ett "jobb". Det självpåtagna jobbet kan dock vara att tugga sönder möblerna och den gulliga valpen blir ett problem.

Vill du ha en stor hund
Vad är en lagom stor hund för dig, en hund som väger sex kilo eller en som väger 40 kilo? En stor hund är givetvis starkare än en mindre hund. Är det bara du som ska hunden eller ska den vara en familjehund och även barnen ska kunna gå ut med den?

En stor hund behöver mer utrymme än en mindre hund. En riktigt stor hund tar upp hela utrymmet i en kombibil. Får hela familjen plus packning plats då? Hur gott om utrymme har du hemma? Det är inte nödvändigtvis så att en stor hund kräver en stor bostad. Många lägenhetshundar får fler promenader är en "tomthund" och har det bättre på så vis.

Många av de små hundarna kan vara väldigt aktiva inomhus. Vill du ha en pigg hund eller kanske en som är lite lugnare?

Lång eller kort päls
En långhårig hund klarar kylan bättre än en korthårig men kan ha bekymmer när det är varmt. Det det fastnar å andra sidan betydligt mera snö i en långhårspäls än i en korthårig.

En långhårig hund drar in massor med mer grus och sand än än korthårig hund. Små korta pälsar sticker sig fast i möbler och kläder och är svåra att ta bort. En långhårspäls kräver regelbunden pälsvård.

Läs mer om

KÖPA VALP

Valpens utveckling

Gruppindelning av hundraser
Rasgruppsindelningen av hundraser, fastställs av Internationella hundorganisationen (Fédération Cynologique Internationale, FCI). Gruppindelningen följs även av Svenska Kennelklubben (SKK).

Denna gruppindelning har gjorts med tanke på rasernas ursprungliga användningsområde, mentalitet och egenskaper. Variationen är stor mellan dessa gruppindelningar.

 • Grupp 1: Vall-, boskaps- och herdehundar.
 • Grupp 2: Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.
 • Grupp 3: Terrier.
 • Grupp 4: Taxar.
 • Grupp 5: Spetsar och urhundar.
 • Grupp 6: Drivande hundar, samt sök- och spårhundar.
 • Grupp 7: Stående fågelhundar.
 • Grupp 8: Stötande och apporterande hundar.
 • Grupp 9: Sällskapshundar.
 • Grupp 10: Vinthundar.

Ännu mer

 • På skk.se finns en sammanfattning av alla raser, där finns mycket information att hämta.
 • På biblioteket finns ett stort urval av böcker om olika hundraser.
 • Rasklubbarna har också mycket information på sina respektive hemsidor.
© hundmagasinet.com