HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
Valp som hoppar

När valpen är liten och gullig och kommer springande mot oss och hoppar upp och vill gosa tycker vi att valpen är gullig. Vi belönar då valpen för att den hoppar på oss med att prata och gulla med den. Men är det ett beteende vi vill belöna och befästa?

Ett halvår senare är det inte riktigt lika gulligt med en hoppande hund. Dessutom varierar vädret och hundarna är inte alltid rena om tassarna.

Det finns olika metoder att lära valpen att inte hoppa på oss i hälsningscermonier eller över huvud taget. Det här är ett enkelt sätt att lära valpen eller den vuxna hunden att inte hoppa på oss.

Det enklaste sättet är att aldrig hälsa på valpen när den hoppar på oss. Nonchalera valpen och vänd dig om. När valpen slutar att hoppa kan du vänta en liten stund och sedan lugnt gå fram och klappa valpen. Vill valpen då hoppa upp kan du bara hålla emot lätt så att den inte lyckats. Om den envisas med att vilja hoppa lämna då valpen.

Om alla i familjen gör på samma sätt när de hälsar på valpen kommer den att sluta hoppa. För hoppar den får den inget gull. Står den eller sitter den framför oss får den massor med kel.

Texten uppdaterad.

Läs mer om

KÖPA VALP

Valpens utveckling

© hundmagasinet.com