HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER

När valpen är tre månader

Valpkurser
Nu är det hög tid att anmäla valpen till valpkurs. Ju tidigare du kommer med på en kurs ju bättre är det. Även mycket erfarna hundägare går på valpkurs för valpens skull. Den får komma till en främmande miljö och träffa andra människor och framför allt andra valpar. Valpkurser är utmärkta för att miljö- och socialträna din valp.

Byt miljö
När den första månaden har gått och valpen har lärt känna dig, kan du ta den med i bilen till vänner och bekanta. Om du bor i stan, är det bra om du tar med valpen till skogen så att den får vänja sig vid alla skogens dofter. Du kan ta med valpen till skogen, sätta dig själv på en stubbe och låta valpen leka lite i mossan. Och likaså om du bor på landet, är det bra om du åker till stan på en liten promenad.

En hund som lever ett alltför skyddat liv under sitt första levnadsår, kan bli nervös och chockerad över alla nya saker den ser och upplever. Detta kan vara svårt att arbeta bort hos den vuxna hunden.

Gå fint 
Nu kan du börja med koppelträning utanför hemmet och trädgården. Inga långa promenader än, bara kortare sträckor.

När valpen börjar dra i kopplet så stannar du. Valpen kommer inte framåt genom att dra. Stå bara stilla och invänta att hunden tar kontakt med dig. Det gör den förr eller senare. Om inte säg valpens namn, när den tittar på dig berömmer du den och ändrar färdriktning. Poängen är att valpen aldrig kommer framåt om den drar. Det blir många stopp i början innan hunden har förstått att det lönar sig inte att dra i kopplet.

Koppelträna din valp en liten stund varje dag.

Lek och bus med äldre valpar och unghundar bör ske under uppsikt, så att ingen skadas. Det är lätt hänt att den äldre valpen springer på eller omkull den lilla valpen och då kan skadan redan vara skedd.

Vaccination
Vid tre månaders ålder ska valpen vaccineras och avmaskas. Ge inte samma avmaskningsmedel som valpen fått hos uppfödaren. Det finns många olika preparat att välja på. Avmaskningsmedel finns att köpa receptfritt på apoteket. 

Träffa andra hundar
En hund som har fått många positiva hundkontakter som valp och unghund och inte blivit utsatt för något obehagligt, den hunden blir sällan osäker på andra hundar som vuxen utan är trygg i sig själv.

Försök hitta några vuxna, friska, vaccinerade, lugna, kloka och snälla hundar bland vänner och bekanta och låt dem hjälpa till att socialisera din valp. Du kanske kan ta och åka och hälsa på din uppfödare om du inte har några hundar som du känner. Men ta inga risker genom att låta din valp få hälsa på en främmande hund som du inte känner eller som inte verkar vara trevlig.

Lek med andra hundar
När din valp är liten bör den leka med hundar som är i samma storlek. Att låta en liten valp leka med t ex en vuxen stor stark hund är inte så lyckat. Det spelar ingen roll att den stora hunden är snäll för den är samtidigt stor och kan oavsiktligt skada din lilla valp. Intensiva lekar med stora hundar får vänta. Hälsa gärna på stora hundar men låt valpen leka med hundar i ungefär samma storlek som din valp.

Valpar ska inte ha halsband på sig vid lek med andra valpar på grund av att de kan fasta och göra sig illa.

Läs mer
  • bread
  • bread
  • bread

 

© hundmagasinet.com