HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
Lär valpen spotta

Många valpar är glada i mat och äter gärna både inne och ute. För en nyfiken valp finns det mycket att tugga på ute; såsom fimpar, gammalt tuggummi, äppelskrutt och allt annat som ligger ute i naturen. För att undvika att valpen får i sig något olämpligt ute så kan man lära den att spotta.

Gör så här
Fyll promenadfickan med riktigt gott godis, lite kyckling eller något annat smaskigt, här duger ingen gammal frolic.

När valpen plockar upp något olämpligt ute och börjar tugga på det tar du kvickt fram ditt smaskiga godis och håller upp det framför valpens näsa. I de flesta fall spottar då valpen ut skräpet för att istället ta ditt godis. Samtidigt som valpen spottar ut skräpet säger du ”bra spotta, duktig spotta” och så får valpen godiset.

Om man bor där det finns gott om skräp för en valp att tugga på går träningen fort. På en vecka lär man i regel valpen att spotta.

Kom ihåg, att bara för att valpen har lärt sig att spotta på kommando, bör den alltid få en liten godbit i belöning för att den hörsammande ordet spotta.

På en valpkurs jag hade kom en liten labradorvalp åt mitt öra och fick i sig mitt örhänge. Matte som hade tränat in ordet spotta nyligen sade åt valpen och vips for mitt örhänge ut.

Texten uppdaterad.

Läs mer om

KÖPA VALP

Valpens utveckling

© hundmagasinet.com