HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
Hundar ska märkas och registreras

Märk och registrera din hund

Källa: sjv.se. Texten uppdaterad 2018-09-03.

Alla hundar i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Vem som äger hunden ska också stå i hundregistret.

  • Du ska märka och registrera din hund innan den är fyra månader.
  • Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.
  • Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.
  • Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.

Tänk på att även om du registrerat din hund på Svenska kennelklubben så måste du registrera både dig och din hund i Jordbruksverkets hundregister.

Så här märker du din hund
Det finns två märkningsmetoder:

  • tatuering
  • mikrochip

En veterinär får märka hunden antingen med mikrochip eller tatuering. En id-märkare med en godkänd utbildning får märka hunden med mikrochip. Ska du ut och resa med din hund ska den märkas med mikrochip.

Om du är osäker på vilken metod som passar din hund kan du fråga din veterinär. Du kan se läsa mer i vår folder Alla hundar ska märkas och registreras.

Så här registrerar du din hund
Du kan enkelt registrera hunden eller anmäla att hunden bytt ägare i vår e-tjänst Hundregistret (länk i högra spalten). I e-tjänsten kan du även ändra på uppgifter om till exempel hundens namn och födelsedatum, din adress och ditt telefonnummer och avregistrera din hund om den har avlidit eller exporterats. Du kan också se alla dina registrerade hundar.

För att använda e-tjänsten på sjv.se behöver du ha en e-legitimation. Här finns information om hur du skaffar e-legitimationlänk till annan webbplats. Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten kan du skicka in en blankett. Blanketterna finns på jordbruksverkets hemsida

Så här mycket kostar det
Det kostar 40 kronor att registrera din hund i e-tjänsten om du betalar med kort. Om du vill ha en faktura istället kostar det 80 kronor. Om du registrerar hunden genom att skicka in en blankett får du betala 160 kronor. Att anmäla ägarbyte är gratis.

Varför finns hundregistret?
Hundregistret är ett register över alla hundar och vem som äger och ansvarar för hundarna. Det finns en lag om att alla hundar ska märkas och att det ska finnas ett register över både hundar och hundarnas ägare. Den har kommit till på grund av problem med aggressiva och farliga hundar. Det ska vara lätt att se var någonstans en lösspringande hund eller en hund som uppträder illa hör hemma.

Enligt lagen ska polisen, länsstyrelserna och Tullverket kunna titta på uppgifterna i registret.

Du kan söka upp en hund i hundregistret
Som privatperson kan du söka upp en hund i hundregistret via e-tjänsten till höger. Om ägaren inte godkänt visning på internet kan du bara se uppgifter om hunden. Om du behöver kontaktuppgifter till en hundägare som inte visas kan du kontakta vår kundtjänst.

Uppgifter om hundar på Ratsit
Hundregistret är ett offentligt register och enligt offentlighetsprincipen måste Jordbruksverket som myndighet lämna ut uppgifter som någon begär ut, om inte uppgifterna skyddas av sekretess. Om de som begär ut uppgifterna har ett utgivningsbevis så har de rätt att publicera uppgifterna på webben och Jordbruksverket kan inte hindra detta.

Så kontaktar du hundregistret
Hundregistret finns på Jordbruksverkets djurregisterenhet, Köpmangatan 3, 826 84 Söderhamn. Du kan skicka e-post till oss via länken kundtjänst som finns till höger. Du kan också faxa på 036-15 84 01. Om du vill prata med någon, ring kundtjänst på telefon 0771-223 223.

Läs mer om

AVEL

Länkar

© hundmagasinet.com