HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
Ett liv med hundhår

Väljer du ett hundliv väljer du också ett liv med hundhår. När man som jag bor med tre golden retriever bor man också med en massa hundhår. Hanarna småfäller lite året om och tiken fäller ordentligt en till två gånger om året.

Jag vill inte bo i ett hundhus. För att jag ska trivas hemma dammsugs det varje dag och våttorkas varannan dag. Det ställer krav på både mig, mopp och dammsugare.

Många tycker säkert att de är lite överdrivet att städa varje dag men mina skogshundar som trots att jag torkar och ibland duschar dem innan de går in tar de in skräp samt att de fäller päls. För att hålla städmotivationen uppe ser jag det som motion att städa. För mig tar det ca 30 minuter att dammsuga och en kvart till om jag våttorkar, tillsammans med alla promenader är det rena rama motionen. Det skojas om att "hundkärringar" är långlivade. Tacka sjutton för det så som vi rör på oss.

Krav på dammsugare
Trots att vi alltid köper de lite dyra dammsugarna som fått "Bäst i test" av konsumenttidningen Råd & Rön så håller de i bästa fall bara tre år vilket är alldeles för kort tid.

Det som är viktigt med mina dammsugare är att det har ett effektivt inblås. Hundhår, damm och skräp ska raskt sugas upp. Den ska dessutom ha en lång elsladd då jag inte vill byta från en kontakt till en annan. Nittio kvadrat ska den klara av om jag sätter i kontakten i centrum av bostaden.

Många marknadsför sina dammsugare med att de är tysta. För mig får de dåna på som ett jetplan, bara de gör jobbet och är lätta att manövrera runt samt har lång sladd.

Ett komplement
Vårvinterdagar då snön är borta men all sand är kvar ute samlas det lätt tolv små sandhögar efter hundarnas tassar. Då tar jag till min sladdlösa dammsugare. Den duger inte till att dammsuga hela bostaden men är bra på sandhögar och annat smådamm eller när man bara vill fuskstäda lite.

I bilen
Att dammsuga bort envisa hundhår från bilens kombiutrymme är inte kul. Hundhåren sätter sig fast och vägrar nästan att släppa. Det enklaste sättet är att göra som biltvättarfirmorna gör. Ta en fuktig disktrasa (wettex) och dra ihop håret till små bollar.

Numera kör jag en hundbil (Caddy Life) som är så fiffig utformad så att det finns ingen heltäckningsmatta i kombin, bara plast och det är en lättnad. Nu behöver jag bara borsta ur skräpet och våttorka kombin vilket ärkvickt gjort.

Plutoduken
Ja ni vet hundhandduken som är knallorange. För mig är det den bästa hundhandduken både för våta, rena hundar som ska torkas och för smutsiga hundar som ska göras rena.

En bra mopp
Efter att ha testat många har jag kommit fram till att mopparna med microfiber är de som lättast gör rent. De håller inte så länge utan man får köpa nya ganska ofta men golven känns i alla fall rena after att jag har moppat.

Pälsvård
Om man som jag har en hundras med mycket päls så kan man försöka hålla efter den. Trimma eller ansa och klipp bort onödig päls runt tassarna (inte pälsen mellan trampdynorna, de är ett skydd) så får man inte in lika mycket skräp.

När mina hundar fäller tar jag med mig kammen ut på promenaden och så står jag ute i skogen och kammar ut all päls som lossnar. Då slipper jag i alla fall få in den på golvet.

Läs mer om

KÖPA VALP

Valpens utveckling

© hundmagasinet.com