HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
Hur hantera en hittehund

En ensam shih tzu springer utan varken koppel eller ägare längs med Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Jag kom med min bil och såg den lilla hunden irra omkring på både trottoar och ibland ut i trafiken. Bilar stannade och det håller på att uppstå flera krockar p.g.a. av den lilla hunden.

På trottoaren går och står en massa vuxna människor och bara tittar på den vilsna hunden och en ingen gör något! Jag dubbelparkerar min bil och sliter med mig ett hundkoppel och springer efter hunden och hoppas att jag kan locka till mig den lilla hunden.

Samtidigt kommer en ung kille ut från närbelägna Ica. Han reagerar direkt och försöker locka in hunden men hunden vågar inte gå fram, den är uppenbart stressad. Den unga killen ser nu mig och mitt koppel och ropar "är det din hund?" Jag ruskar bara på huvudet och sätter mig ned och lockar lite på hunden. Den vågar sig långsamt fram och med en frolic i handen kan jag trä på retrieverkopplet.

Jaha vad gör man nu då? Den unga killen ser lika villrådig ut som jag känner mig. Då säger han. Jag tror vi står kvar här en stund. Det kanske kommer någon.

Och det gjorde det. Bara efter ett par minuter kommer en ilsken ung matte med sitt barn i barnvagn. På bruten engelska förklarar hon att hunden har smitit. Men var har du kopplet då frågar jag som fortfarande håller i hunden. Då ruskar hon bara på huvudet och tar den lilla hunden och sätter ned den i barnvagnen och marscherar vidare. Inte ett tack - ingenting. Jag stod som förstenad. Förstod matten inte vad som hade kunnat hänt? Inte nog med att hunden kunde skadas den kunde också orsaka skada när den for ut i den täta stockholmstrafiken. Den unga killen och jag tittar på varandra och suckade och gick vidare.

Så här kan man göra
Nu i efterhand så har jag kollat vad man ska eller kan göra om man hittar en hund utan ägare. Jag gick in på Polisens och SKKs hemsidor. Där står följande:

www.polisen.se
Upphittade husdjur
Har du hittat ett husdjur så undersök om det är öronmärkt, ring sedan Polisen på telefon 114 14. Om det är möjligt så ta hand om djuret tills Polisen hittat ägaren.

www.skk.se
När du hittat ett bortsprunget djur
Börja med att titta efter i hunden eller kattens vänstra öra om du kan se en tatuering. Tatueringen består oftast av en kombination av siffror och bokstäver. Är tatueringen svår att tyda kan man prova att fukta örat försiktigt så brukar märkningen framträda tydligare. Är det en katt eller en liten hund du hittat kan du även prova att lysa genom örat från baksidan med en lampa. Då kan det vara lättare att se märkningen. Om det finns en tatuering kan du söka efter ägaren i vårt register, läs mer om det längre ner.

Microchip 
Hunden eller katten kan också vara märkt med ett microchip som sitter under huden, normalt mellan skulderbladen. 
Microchipmärkningen syns inte utanpå djuret och för att läsa av chipet behövs en speciell avläsare, dessa finns ofta att låna hos polis, veterinär eller djurhem. 

Omärkta djur 
Finns ingen märkning bör du kontakta polisen och höra om de har en efterlysning som motsvarar det upphittade djuret. Sätt också upp lappar i området där du hittade djuret och sök på de olika webbplatser för saknade djur som finns på Internet (t ex Jägareförbundets Hundjouren).

Sökning i SKKs ägarregister 
När du läst av djurets id-märkning är det dags att söka efter ägaren. I SKKs ägarregister finns över 600 000 hundar och 400 000 katter registrerade med uppgifter som djurets namn, kön, färg, födelsedatum och ras, tillsammans med ägarens namn, adress och telefonnummer. Du kan själv söka i registret. Du hittar registret under Webbtjänster/Ägarregister hund & katt. Vill du hellre ringa, eller om du inte lyckas finna djuret när du söker i registret, svarar vår medlemsavdelning och informationsavdelning på frågor om upphittade djur under kontorstid. Telefonnumret för frågor kring upphittade djur är 08-795 30 00.

Finns inte det sökta ID-numret i SKKs ägarregister kan du, under förutsättning att det är en chipmärkt djur, söka vidare i de internationella ägarregistren Europetnet och Petmaxx. Du kan även kontakta Jordbruksverkets hundregister eller SVERAKs kattregister för att höra om märkningen finns registrerad där.

Läs mer

 

© hundmagasinet.com