HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
Gullan träning

Här skriver jag om hur jag gick tillväga när jag tränade en ung, vild och lite egensinnig goldentik. Träna hund kan man göra på många sätt, här kommer jag att skriva om mitt sätt vilket jag inte vill hävda är varken det bästa eller det rätta. Men det är mitt sätt.

Som ni säkert vet är golden retrievern en ras som ska ha mycket "will to please". Det har Gullan, när hon vill, vilket inte alltid är det samma som jag vill. En viljornas kamp inleddes 2008. Jag hade då betydligt mer erfarenhet än när jag fick hem Smilla 1997. Frågan var vem som segrade, en ung, urstark, glad och orädd golden retriever eller en medelålders lätt luttrad hundinstruktör som fostrat ett gäng golden, tävlat i lydnad och startat på working test. Utgången var inte given.

Gullan, liksom alla mina hundar, har lärt mig mycket om hundträning. Förhoppningsvis kan jag komma med några effektiva råd och smarta tips. I annat fall kanske jag kan visa er andra som tränar unga hundar att ni är inte ensamma om att kämpa för att få den där följsamma och lydiga hunden som vi vill ha.

Jag trodde vi var klara
Men det var vi inte. Nyfyllda två år hittar Gullan på än det ena hysset efter det andra men värst är att hon inte till hundra procent respekterar vårt nej-kommando. För det mesta lyder hon men om hon är en bit bort och det finns badvatten i närheten eller kanske en fågel som man kan jaga då lyssnar hon inte. Så här fortsätter jag att skriva ett tag till om Gullan.

Tre år fyllda och vuxen hund
Gullan är fortfarande vild och galen men har sansat sig. Raketfarten finns fortfarande men nu är den kanaliserad till apportering, lydnadsträning och all lek förstås.

Fyller fem år
Gullan fyller snart fem år, vad tiden går. Hon är nu en medelålders sansad tik men är fortfarande full av olika upptåg och full av fart och älskar när det händer saker. All tid och träning som jag lade ned på att fostra henne njuter jag av nu.

Det jag är mest nöjd med är, hur vår relation utvecklats. Hon och jag står varandra mycket nära. Hon gillar husse men är mattegalen. Där jag är är Gullan. Jag behöver bara säga hennes namn tyst så viftar hon på svansen och ler med ögonen. Hennes tillit och kärlek till mig är rörande. Det må låta självgott men någonting har jag gjort absolut rätt.

Mina bästa råd
Lek mycket med din hund och sätt tydliga gränser.

Texten uppdaterad.

Läs mer om

Gullan

© hundmagasinet.com