HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
Bra relation med din valp

Det är mycket att tänka på när man har köpt en valp och ska fostra den till en förhoppningsvis både lydig och glad hund. Att få en bra relation med sin hund följer inte med köpeavtalet bara för att man har köpt en golden retriever. Man måste förtjäna både sin valps kärlek och respekt och man får i slutändan den hund som man förtjänar.

Vad är en bra relation till en hund
Har man en god relation till sin valp så får man en hund som vill vara sin ägare till lags och som vill ha kontakt och väljer sin ägare föra allt annat, t o m före andra hundar.

För att få en hund som kommer som ett skott bara man säger dess namn och som blir alldeles till sig av lycka för en stund på tu man hand krävs det att man tänker efter hur man behandlar sin valp.

Kel och smek med måtta
När man väl fått hem sin efterlängtade valp som är både liten och söt är det lätt hänt att man håller på för mycket med den. Viss ska man gulla och kela men inte för mycket. Om valpen kommer till ett hem med två vuxna och ett par barn och alla tycker om valpen och vill kela och gosa så är det lätt hänt att valpen får nog. Det kan t.o.m. hända att valpen drar sig undan sin nya familj. Låt valpen vara ifred och låt valpen söka din kontakt istället.

Använd rösten
Att kunna använda sin röst på rätt sätt underlättar kommunikationen med valpen. Våga vara glad och lite pipig och glad i rösten när du berömmer den och använd gärna låg och arg röst när du bannar valpen. Det finns ingen anledning till att skrika åt hundar, de hör alldeles utmärkt.

Nej och fy
Om man ska ”neja” och” fya” allt som en normal valp kan ta sig för med både inne och ute så får man inte göra annat. Hur känner en valp för sin familj om den hela tiden blir korrigerad för att den gör fel. Är det ett bra sätt att etablera en god relation? Självklart så är det inte det utan resultatet blir precis tvärtemot.

Naturligtvis ska valpen inte få göra allt den vill. Välj ut en eller två farliga saker som valpen absolut inte får göra och avled i möjligaste mån det andra. Men tänk på att alltid vara konsekvent. Det hunden inte ska göra som vuxen ska den inte göra som valp.

Att bära
För en golden är det naturligt att vilja bära omkring föremål, den är ju faktiskt avlad för att apportera fågel. Om valpen springer omkring med skorna eller toalettborsten eller vad det nu kan vara så byt bara med en av hundens leksaker. Många hundar väljer att apportera familjens skor till mångas förtret. Ställ undan skorna så är det problemet ur världen.

Lär valpen att koppla av
Vi har ofta bråttom med att lära valpen saker men att lära sin hund att koppla av är ofta inget vi prioriterar eller kanske till och med glömmer bort. Aktivitet, fart och fläng är inga problem, det klarar vilken hund som helst. Passivitet däremot är krävande.

Redan när jag hämtar hem min åtta veckors valp så lär jag den från början att koppla av. När jag vet att valpen har ätit, gjort ifrån sig och lekt en stund kan det vara dags att träna. Jag sätter mig på golvet och lockar till mig valpen eller hämtar valpen och lägger den försiktigt ned på sidan mellan mina ben samtidigt som jag pratar lugnade och smeker den stilla tills den kopplar av. Ofta så somnar valpen efter en kort stund och då lämnar jag valpen lugnt där den ligger.

Valpen leder promenaden
Vi människor är duktiga på att lära våra hundarna att dra i kopplet. När vi går ut med valpen i koppel för att den ska göra ifrån sig så är det lätt att vi låter valpen välja väg och följer snällt efter – bara den gör ifrån sig någon gång.

Bästa sättet är att kunna släppa ut sin valp lös när den ska göra ifrån sig men många av oss bor inte så till utan måste ha koppel på. Pröva då att locka med valpen i kopplet så att du väljer vägen istället. Valpen gör ifrån sig när det är dags oavsett om du eller valpen leder promenaden.

Golden och barn
En golden är inte med automatik den perfekta barnhunden om nu någon tror det. Har man skaffat en hund för att något barn vill ha en hund måste man som förälder ta ansvar. Man kan inte lägga ansvaret på ett barn. En stor hund som golden kräver både mycket motion och omvårdnad.

Det händer tyvärr att barn blir bitna av hundar även av golden. Man bör tänka på att inte lämna hunden ensamma med små barn. En hund som morrar vill vara ifred. Nästa steg är att hunden kan bita om den känner sig trängd i vissa situationer. En hund kan inte säga det på något annat sätt än att morra och att den gör det behöver inte betyda att den är dålig mentalt.

Vi utsätter nog våra hundar för ganska mycket press tillsammans med barnen. Skulle vi låta barnen göra samma sak med en annan ras såsom t ex schäfer eller rottweiler? Varför ska just våra golden vara så snälla jämt? Lär barn och hundar att respektera varandra så går det bra.

Bjud på dig själv
Att belöna med godis och leksaker när valpen är duktig är väl bra men att kunna bjussa på sig själv är så mycket bättre. Våga vara lite tokig och lek med hunden. Strunta i vad omgivningen tycker bara du och din hund har roligt tillsammans.

Smita iväg och leka med andra hundar 
Ett stort problem för många goldenägare är att våra hundar är uppskattade som lekkamrater åt andra hundar. De flesta anser att de är en snälla och lekfulla och som tycker om att leka med allt och alla.

En tråkig effekt, som ägare till hundar som får leka ofta med andra hundar, får är en stark förväntan på lek så fort de ser en annan hund. De smiter då gärna iväg dit, alternativt vägrar att gå förbi en annan hund om den inte får hälsa och leka lite.

Visst ska våra hundar kunna få hälsa och leka med andra hundar men inte varje dag. Det är bättre för relationen till sin hund att man själv leker med den istället för att andra hundar gör det.

Läs en bra bok och gå gärna en valpkurs
"Kontaktkontraktet" av Eva Bodfält är en mycket bra bok. Den handlar om relation och samspelet med hunden. Författaren tar också upp om inlärning, hundens signaler och vissa enklare moment som gå i koppel, sitt, ligg och inkallning.

Om experter och andra som gärna ger goda råd
Du känner din hund bäst. Lita till din intuition när du får välmenande råd från självutnämnda experter. Känner du dig osäker om något du får rådet att göra, så gör det inte! Blir du osäker på hur du hantera din valp så kontakta och lyssna i första hand på din uppfödare.

Läs mer om

KÖPA VALP

Valpens utveckling

© hundmagasinet.com