HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
Lite om avel

Under den här rubriken skriver vi om att föda upp friska och sunda valpar som vi trivs och vill leva med. En golden retriever som ser ut och är som rasstandarden föreskriver.

Alla som föder upp hundar vet hur svårt det kan vara. Man kan ha de bästa intentioner med en kull valpar, men det kan gå helt fel i alla fall. Här delar jag med mig av några av mina erfarenheter.
Vi har en rasstandard som är fastställd av SKK och det innebär att en golden retriever kan se ut på flera olika sätt. Den kan vara ljus, guldfärgad eller mörk. Rasstandarden för golden är mycket öppen och det finns utrymme för många olika varianter.

Så här står det i rasstandarden om helhetsintryck och uppförande och karaktär:

  • HELHETSINTRYCK
    Golden retriever skall vara symmetriskt byggd, välbalanserad, kraftfull och aktiv med flytande rörelser. Den skall utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck.
  • UPPFÖRANDE/KARAKTÄR
    Golden retriever är följsam och intelligent med en medfödd arbetsförmåga. Rasen ska vara vänlig, tillitsfull och ha självförtroende.

Avelsmål
En uppfödare har säkert inte samma värderingar som en annan och kanske ser man olika på en och samma individ. Det gäller att kunna se objektivt på den egna hundens egenskaper och exteriör och det man själv tycker är viktigt att ta hänsyn till i sitt avelsarbete. Målet bör vara att föda upp golden retriever som rasstandarden föreskriver.

Målet med aveln
Kanske måste man börja med att ha ett mål med sin avel. Vilken typ av golden retriever vill jag föda upp? För mig är det självklart med en sund golden som ser ut som en golden ska göra. En golden ska man kunna använda till det mesta, det är en robust allround hund.

De ska kunna fungera i skog och mark, i dagens samhälle och vara en trevlig familjemedlem för en lång tid.

Exteriör och mentalitet samlat i en sund kropp. Temperamentet kan man absolut inte göra avkall på. Vad man bör tänka på:

  • att välja en bra avelstik
  • att välja en bra hane till sin tik
  • sunda och friska avelsdjur
  • temperament, exteriör, meriter

Vad symboliserar en bra avelstik
En bra avelstik är en tik som är enkel att para, valpar lätt, är en duktig mamma som tar väl hand om sina valpar. Tiken ska vara frisk, mentalt sund och trevlig att leva tillsammans med och som dessutom ser ut och är som rasstandarden föreskriver.

Och var hittar man då en sådan tik? Ibland kan man ha tur, och få en duktig mentor redan från början, som man kan utbyta åsikter och erfarenheter med, men det är få förunnat. Med tiden inser man att det inte är enkelt att hitta bra avelsdjur och ju mer man lär sig genom åren, desto svårare blir det. Tikarna lämnar mycket till sina valpar, de föder, fostrar och umgås med dem tills de är minst åtta veckor.

Val av avelshane
Målet bör vara att förbättra eller behålla egenskaper, exteriör och mentalitet hos avkomman. Idealet är att hitta en hane som har det mesta; en utmärkt mentalitet, en bra exteriör, dessutom är frisk och lämnar trevliga valpar. Och som är duktig att para.

Vikten av att hålla avelsdjuren i god kondition
För att både dräktighet och valpning ska flyta utan problem, är det viktigt att hålla tiken i god kondition. Dagliga promenader där tiken kan få springa lös i skog och mark, är ett bra sätt att hålla konditionen i trim. Valpningen är en stor påfrestning på tikens kropp och styrkan behövs.

Detsamma gäller hanen som ska para tiken.

Läs mer om

AVEL

 

© hundmagasinet.com