HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
När valpen är åtta veckor

Den första tiden när du fått hem din valp grundläggs relationen med den. Och det är nu den är som mest mottaglig för inlärning. Vill du ha en glad, följsam, trygg och lydig vuxen hund så börjar det arbetet redan nu. För ett arbete det är det, tro inget annat.

Men tro inte att det någonsin är för sent. Man kan visst lära gamla hundar nya saker, det tar bara lite längre tid än vad det gör för valpen.

Mat
Mat är viktigt för växande valpar. När valpen är åtta veckor ska den ha mat fyra gånger per dag:

  1. morgon 08.00
  2. förmiddag 12.00
  3. eftermiddag 16.00
  4. kväll 20.00

Detta är naturligtvis cirkatider, huvudsaken är att det är ungefär fyra timmar mellan varje mål. Om valpen inte verkar hungrig, kan du istället ge valpen tre mål om dagen med lite större matmängd. Lyssna i första hand på vad din uppfödare ger för anvisningar och vilken mängd mat du ska ge din valp.

Torrfodret blötläggs i kallt vatten cirka 30 minuter innan valpen ska äta. Om valpen verkar hungrig när den har ätit upp, får du öka mängden lite. Är valpen tjock kan du ge den lite rårivna morötter blandat med torrfodret. En rå morot eller en bit gurka ger också bra sysselsättning för valpen.

Hundar får aldrig äta ben från fisk, får/lamm, fågel eller gris/fläsk. Dessa kan splittra sig och perforera tarmen. Råa morötter kan du ge valpen att gnaga på.

Tänk på att inte byta foder för ofta. Det kan göra att valpens tarm inte kan tillgodogöra sig näringsämnena på rätt sätt. Det är bättre att valpen får torrfoder än matrester som inte innehåller alla näringsämnen.

Ensamhetsträning
Ensamhetsträningen börjar egentligen så snart du fått hem din valp. Att vara ensam en liten, liten stund i taget är en början till ensamhetsträningen.

Du kan börja med att låta valpen vakna ensam i rummet där den somnade. När den sedan vaknar letar den rätt på dig. Gör ingen större affär av att valpen kommer till dig. Sedan kan du utöka tiden då valpen är ensam. Gå ut med soporna och låt valpen vara kvar ensam inne, då hör du också om valpen är orolig. Är den det, måste du träna ensamhet i kortare stunder.

Om du behöver gå ut en längre stund, låt valpen vara ute och leka lite, kissa och bajsa och sedan somnar den gott efter en stund.

Du kan sysselsätta valpen en stund genom att ge den ett kex, en rå morot, tuggben av oxhud eller ett märgben.

Det är viktigt att du inte tvekar när du lämnar valpen. Det ska vara självklart att den kan vara ensam när du stänger dörren.

Om valpen gnäller när du går så är det viktigt att du inte går tillbaka till valpen. Vänta tills valpen är tyst och gå in.

Gör ingen affär av att du kommer hem. Börja inte direkt med att hälsa på valpen utan nonchalera den en liten stund innan du hälsar på den.

Passivitetsträning
Vi har ofta bråttom med att lära valpen saker som sitt, ligg, kom, nej och alla möjliga aktiviteter. Men att lära sin valp att koppla av är ofta inget vi prioriterar eller kanske till och med glömmer bort. Aktivitet, fart och fläng är inga problem, det klarar vilken hund som helst. Passivitet däremot är krävande. Att sitta eller ligga stilla och göra ingenting kan vara riktigt prövande för en aktiv hund.

När valpen har ätit, gjort ifrån sig och lekt en stund kan det vara dags att träna. Sätt dig på golvet tillsammans med valpen. Lägg den försiktigt ned på sidan mellan benen samtidigt som du pratar lugnade och smeker den stilla tills den kopplar av. Ofta somnar valpen efter en kort stund och då kan du lämna valpen.

Trilskas valpen och vill därifrån så måste du hålla jag fast den och fortsätt att prata lugnt och smeka den tills den lugnar ner sig. Tänk på att dina händer är snälla men kan vara bestämda om så krävs. Det är viktigt att valpen inte kan slita sig och komma loss bara för att den inte vill koppla av just då. Här kommer nämligen det så omtalade ledarskapet in. Du bestämmer att just nu ska valpen koppla av.

Om valpen inte somnar utan ligger stilla och kopplar av och låter sig smekas så lämna valpen när du tycker det är lämpligt, men gör det lugnt. Valpar som lär sig detta tidigt har man i regel inga problem med att klippa klorna på. Valpar som däremot aldrig har tränats i att koppla av och blivit fasthållna börjar ofta kämpa för att komma loss, både från dig och klotången. Valpar lär sig snabbt. Det tar inte lång tid förrän valpen känner igen rutinen och lugnar sig snabbt när man sätter sig med den.

Förbudsträning
Om valpen gör något som den inte får, måste du säga ifrån med ett "nej". Använd inte samma röstläge som när du övar inkallning. "Nej" ska sägas med en låg, lite arg röst så att valpen förstår att den gjort fel. När valpen sedan gör rätt, ger du mycket beröm.

Nu kan man inte neja och fya en liten valp för allt bus den hittar på, då blir det en massa konflikter och din relation med valpen drabbas. Men välj ut en sak som valpen absolut inte får göra, t.ex. att bita på elsladdar som är dirket farligt. Avled de övriga buset till valpen blir lite äldre och förstör ditt förbudsord.

Kiss & bajs
Det tar tid att få en hund helt rumsren. Var beredd på att du kommer att få användning av golvmoppen många gånger om dagen den första tiden.

Tänk på att valpar kissar direkt efter att de har vaknat, efter de har ätit och efter att de har lekt. Vill du få din valp rumsren snabbt så gäller det att kvickt ta ut valpen efter att de har sovit, ätit och lekt.

Valpkurser
Redan nu är det dags att anmäla din valp till valpkurs. Valpkurserna blir fort fulla så det gäller att vara ute i god tid.

Läs mer
  • bread
  • bread
  • bread

 

© hundmagasinet.com