HEM KÖPA VALP OMVÅRDNAD TRÄNING AVEL INNEHÅLL SKRIVERIER
Alternativ till tratt

En tratt eller krage i genomskinlig hårdplast får våra hundar stå ut med när de varit utsatta för något ingrepp hos veterinär eller djursjukhus. Kragen ska förhindra att de kommer åt sitt sår, sina utslag eller sitt ärr, var det nu än sitter. Med kragen på kan hunden inte slicka på såret.

Problemet är bara att en del hundar, förmodligen de flesta, inte tycker att de kan göra något annat heller med tratten på sig.
Vår Smilla stod en halv natt när hon var nyopererad för livmoderinflammation. Hon kunde inte ens sitta med tratten på sig. Gissa om mattehjärtat blöder då och man blir lite desperat. När hon nyligen opererades för en juvertumör fick vi visserligen ner henne i korgen med tratten på. Men sov gjorde hon inte.

En gnäll- och gnynatt kan kännas ganska lång. På morgonen tog jag av henne tratten och satte på henne en t-tröja och hon blev jättenöjd. Kunde både gå och stå och ligga och sova. Samtidigt letade jag efter en ”halskudde” i hundaffärer på nätet. Jag visste att jag någonstans sett ett fiffigt alternativ till tratten. Jag letade och letade, men kunde inte hitta halskudden.

Nu har jag hittat den! Den heter ProCollar och finns på www.smartasaker.se. Mycket dyrare än en tratt, den kostar 350 kronor. Men det kanske det kan vara värt för att få hundens sjukskrivning och rehabilitering att löpa smärtfritt. Har man flera hundar är det säkert en utmärkt investering.

Halskudden ser ut som en korsning mellan en resekudde och en stödkrage. Kragen är uppblåsbar och enligt informationen ska hunden kunna äta, sova och leka utan att störas. Den uppblåsbara kudden träs runt hundens hals och den kommer inte åt att slicka på skador eller sår. Och hemmet blir inte sönderrepat av an hård plasttratt. Den uppblåsbara kragen fungerar säkert bra då såret sitter på magen, bröstet eller upptill på benen. Men jag anar att hunden kan komma åt sina tassar. Kragen som är lätt att tvätta, finns i sex storlekar. Även för katt.

Jag hittade också en kylkrage på smartasaker. En snusnäsduk som heter Cool it. Snusnäsduken, som suger upp 30 gånger sin egen vikt, läggs i kallt vatten. När den är kyld sätts den fast på hunden med hjälp av kardborreband och kan sedan kyla hunden i flera timmar. Bra för varma sommardagar om man inte har tillgång till badsjö.

För nyårsafton och Valborg finns speciella hörselskydd för fyrverkerirädda hundar. Marknaden för fiffiga hundtillbehör är stor.

Läs mer om

OMVÅRDNAD

© hundmagasinet.com